Razmišljali su o pandemiji, ali ne o pravoj pandemiji poput ove."

  • Post author:
  • Post category:healthblog

Razmišljali su o pandemiji, ali ne o pravoj pandemiji poput ove."

I premda su puni novca, kritičari kažu da sustavi oslobođeni poreza također nisu uspjeli adekvatno ulagati u osnovno planiranje za hitne slučajeve prije pandemije.

"Mnoge velike bolnice već imaju mogućnost reprogramiranja ili preusmjeravanja sredstava", rekao je Adam Andrzejewski, osnivač i izvršni direktor Open the Books, neprofitne grupe za transparentnost. "Moraju objasniti pacijentima i zdravstvenim radnicima na prvoj liniji zašto su to učinili ili nisu."

Prvih 30 milijardi dolara novca za bolničku pomoć u slučaju bolesti COVID-19 temeljilo se na naplatama Medicarea, tako da je tih 20 neprofitnih sustava rangiranih od strane Open the Books bilo među bolnicama koje su primile najveći udio.

Ovomjesečna odluka savezne vlade da pošalje 22 milijarde dolara ruralnim bolnicama i onima koje je najteže pogodio COVID-19, djelomično je zadovoljila kritičare koji optužuju Washington, a nagrađuje bogate bolnice oslobođene plaćanja poreza koje su loše planirale za hitne slučajeve virusa. Ali budući da će se još gotovo 50 milijardi dolara podijeliti , zagovornici bolnica u problemima kažu da bi se pomoć za dobro opskrbljene neprofitne bolničke sustave trebala pomno ispitati.

"Novac koji ide bolnicama nije besplatan, dolazi s leđa američkih radnika, od kojih je više od 10% nezaposleno", kaže dr. Marty Makary, profesor javnog zdravstva na Sveučilištu Johns Hopkins, zagovornik sigurnosti pacijenata i autor. "Trebalo bi dati prioritet bolnicama kojima je to potrebno, a ne onima s donacijama u milijardama dolara i velikim novčanim rezervama koje pružaju malo dobrotvorne skrbi. Ne funkcioniraju sve bolnice na sličan način."

Izvješće Udruge američkih bolnica objavljeno u utorak procjenjuje ukupni financijski učinak od 202,6 milijardi dolara gubitaka zbog troškova COVID-19 i gubitka prihoda za bolničke sustave od 1. ožujka do 30. lipnja ove godine, u prosjeku preko 50 milijardi dolara gubitaka mjesečno .

"Mnoge su bolnice još uvijek na rubu", izjavio je Rick Pollack, glavni izvršni direktor AHA-e. "Potrebni su nam daljnja podrška i resursi kako bismo osigurali da možemo nastaviti pružati intenzivnu skrb o kojoj naši pacijenti i zajednice ovise, a istovremeno osigurati da budemo spremni za stalne izazove s kojima se suočavamo zbog ove pandemije, kao i za druge potencijalne hitne situacije."

Budući da je početnih 30 milijardi dolara bilo potrebno tako brzo, postojao je "samo labav odnos prema tome koje su bolnice zapravo trebale novac", rekao je Roy, viši savjetnik Bipartisan Policy Centera.

Dan Mendelson, koji je osnovao konzultantsku tvrtku Avalere, imao je bolničke klijente svih veličina. Slaže se da bi Washington trebao razmotriti njihovu financijsku situaciju.

"Zaista je važno da se novac usmjeri na područja s velikim potrebama i da se raspodijeli na način koji je osjetljiv na činjenicu da neke bolnice imaju značajnu imovinu, a druge nemaju", rekao je.

Kliknite https://welltone-website.com/hr/ i osnažite zdravlje svog srca već danas.

Novac za nemedicinske potrebe? Borba protiv siromaštva u gospodarskom padu izazvanom koronavirusom: Je li to previše riskantno ili ispravna stvar?

Tko bi trebao platiti zalihe OZO?

Dok mnoge bolnice otpuštaju osoblje i više od 9200 zdravstvenih djelatnika ima dijagnozu COVID-19 , dr. Kevin Kavanagh, osnivač skupine za sigurnost pacijenata Health Watch USA, rekao je da ih vlada ne bi trebala spašavati nakon što su nas “sve smjestili u opasnosti."

Naziva "korakom u pravom smjeru" to što su ruralne bolnice i one s najviše pacijenata s COVID-19 dobivale novac u petak, ali je rekao da bi "neprofitne ustanove s neto imovinom u milijardama trebale prvo iskoristiti tu imovinu prije nego što prime javna sredstva ."

Thomas Meier, blagajnik Kaiser Foundation Hospital and Health Plana, osiguravajućeg ogranka Kaiser Permanentea, rekao je da će sredstva CARES Acta "promicati stabilnost u sustavu zdravstvene skrbi i biti ključni dio načina na koji možemo nastaviti s radom i pružanjem skrbi tijekom ovo vrijeme bez presedana."

Iako Meier nije izravno komentirao hoće li sustav iskoristiti rezerve, primijetio je da Zakon o CARES-u neće pokriti sve troškove Kaiser Permanentea, kojima će se upravljati u skladu s tim. Kaiser Permanente zauzeo je šesto mjesto po ulaganjima s 8 milijardi dolara.

Iako s olakšanjem zbog najnovije isplate, skupine koje predstavljaju male, često ruralne i javne bolnice pozivaju regulatore da nastave razmatrati potrebe i koliko bolnice čine za zajednice u zamjenu za svoj neprofitni status.

"Svaki mogući dolar trebao bi ići u ruralne bolnice jer će to biti mnogo veći dolar za tri do šest mjeseci", rekao je Jimmy Lewis, izvršni direktor HomeTown Healtha, koji predstavlja ruralne bolnice u Georgiji. U usporedbi s fondovima za bolnice s pozamašnim ulaganjima, "to će biti utjecajnije".

Pritisak javnosti nadilazi trenutno financiranje. Politike bi trebale zahtijevati da najbogatije neprofitne bolnice koriste više svoje imovine kako bi pomogle drugim bolnicama u pripravnosti za hitne slučajeve, kažu neki.

"Postoje bolnice koje su toliko velike s donacijama da su postale utočišta novca nauštrb plana za pandemiju", rekao je Lewis. "Razmišljali su o pandemiji, ali ne o pravoj pandemiji poput ove."

Veliki investicijski portfelji bolnica često se koriste za financiranje operacija, građevinskih projekata i nove tehnologije. Donacije se rijetko mogu potrošiti na bilo što što bolnica odabere, a donatori obično "uvjetuju da bolnice mogu koristiti samo povećanje vrijednosti imovine za financiranje tekućih operacija", rekao je Mendelson.

Lewis je rekao da bi se od bolnica s velikim fondovima trebalo zahtijevati da održavaju zalihe medicinske opreme koja se može koristiti u hitnim slučajevima za zaštitu pacijenata u njihovim državama koje opslužuju manje bolnice u problemima.

Naručivanje zaliha po bolnicama "u pravo vrijeme", što se preporučuje zbog učinkovitosti, dovelo je do toga da većina ima zalihe maski i druge zaštitne opreme za samo tjedan dana. Bolnice su počele prelaziti na naručivanje točno na vrijeme kako su se profitne marže smanjivale, troškovi rasli, a stope nadoknade padale. Držanje ograničene količine zaliha pri ruci smanjuje troškove.

"Bio je ogroman pritisak na bolnice da obuzdaju troškove i režijske troškove, tako da su marljivo radile… samo na zalihama potrebnog inventara", rekao je Chip Kahn, predsjednik i izvršni direktor Federacije američkih bolnica. "Nije da nisu napravili planiranje za hitne slučajeve."

Zašto ne ‘iskoristiti rezerve’?

Dr. Tom Inglesby, direktor Centra za zdravstvenu sigurnost Sveučilišta Johns Hopkins, rekao je da bi Centar za usluge Medicare i Medicaid mogao "zahtijevati i podržati bolnice" da dijele zalihe koje nadopunjuju strateške nacionalne zalihe savezne vlade za hitne slučajeve javnog zdravstva. Ta je zaliha brzo potrošena.

"Bolnice mogu same ulagati, ne moraju čekati da ih vlada zamoli da to učine", rekao je Inglesby. "Ali s obzirom na to da je ovo događaj crnog labuda, ako želimo izgraditi kapacitete u zemlji za to, potrebna nam je politika koja potiče ili zahtijeva od bolnica da imaju više kapaciteta."

Dr. Kavita Patel, liječnica primarne zdravstvene zaštite iz Washingtona, koja je bila dužnosnica za zdravstvenu politiku u Obaminoj administraciji, također dovodi u pitanje financiranje dobrostojećih bolnica koje su loše planirale.

"Bolnice koje nisu imale stvari koje su im trebale, a sada dobivaju više novca, morate se zapitati: ‘Što će učiniti s tim?’", rekao je Patel. "Ne biste trebali moći reći da ne možete iskoristiti svoje rezerve."

Drugi bolnički sustavi odbili su komentirati hoće li i hoće li iskoristiti svoje rezerve,

"Olakšice koje osigurava CARES Act za pružatelje zdravstvenih usluga bile su ključne za osiguravanje financijske stabilnosti tijekom ovog vremena bez presedana", navodi se u priopćenju Ascensiona, rangiranog na prvom mjestu s 19 milijardi dolara ulaganja. "Suspendiranjem elektivnih operacija i drugih zahvata kako bismo bili spremni nositi se s krizom, mi i drugi pružatelji usluga uspjeli smo usmjeriti svoju punu pozornost i resurse na ‘poravnavanje krivulje’ dok radimo na tome da pobijedimo ovu pandemiju i damo našoj zemlji prilika za povratak u normalu."

Candie St. Jean je medicinska sestra voditeljica slučaja u bolnici Cooley Dickinson u zapadnom Massachusettsu, gdje se sindikat bori da se smanji omjer medicinskih sestara i pacijenata. Bolnica je u vlasništvu bostonske Partners Healthcare, koja je na trećem mjestu Open the Books s više od 9 milijardi dolara ulaganja.

Kad je koronavirus pogodio državu, St. Jean i drugi predstavnici sindikata pregovarali su o novom ugovoru s Partnersom i zatražili su alat koji bi pomogao u određivanju odgovarajućih razina osoblja na temelju ozbiljnosti uvjeta patenta. Umjesto toga, razvijen je plan koliko je kreveta na intenzivnoj njezi moguće, iako "nikada nije bilo dovoljno medicinskih sestara za brigu o pacijentima da smo došli do tog broja", rekao je St. Jean.

St. Jean je rekao da omjer može biti čak šest ili sedam pacijenata na jednu medicinsku sestru noću na medicinskoj/kirurškoj jedinici gdje se premještaju pacijenti s COVID-19 kada napuste jedinicu intenzivne njege.

U izjavi, Cooley Dickinson je rekao da bolnica "ima odgovarajuće osoblje za brigu o svim pacijentima, kako sada tijekom krize COVID-19 tako i prije. Obrasci osoblja usporedivi su s izvrsnim bolnicama u cijeloj našoj državi."

Odabir korištenja previše opreme: medicinski radnici zabrinuti, neke elektivne operacije još uvijek traju usred izbijanja koronavirusa

"Naš zdravstveni sustav koristi svoje financijske resurse kako bi zaštitio naše zdravstvene radnike od otpuštanja ili odmora kako bi se mogli brinuti za pacijente", rekao je glasnogovornik Partnersa Rich Copp u e-poruci. "Uložili smo desetke milijuna dolara u osobnu zaštitnu opremu za naše zdravstvene radnike i pokrenuli smo više inicijativa povezanih s COVID-om u zajednicama koje je najteže pogodila pandemija, uključujući dodatna testiranja i klinike."

Sve bolnice trebaju više novca budući da će gubici biti veći nego što će ih pokriti dosadašnja savezna sredstva, slažu se Copp i Kahn iz Federacije američkih bolnica.

"Brojke govore same za sebe. Nije važno o kakvoj bolnici govorite, javnoj, neprofitnoj ili bolnici koja plaća porez", rekao je Kahn, čija udruga predstavlja profitne zdravstvene sustave. "Sve bolnice trpe smanjenje usluga s kojim bi se bilo ekonomski nemoguće boriti bez (državne) pomoći."

Pratite O’Donnella na društvenim medijima @JayneODonnell ili pošaljite e-poštu na jodonnell@usatoday.com

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u srijedu da je širenje COVID-19 postalo pandemija nakon što je bolest prvi put otkrivena u Kini tijekom prosinca i brzo se proširila na više od 100 lokacija diljem svijeta .

Pandemija je globalno izbijanje ozbiljne nove bolesti koja zahtijeva "stalni prijenos diljem svijeta", rekao je Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, za USA TODAY u veljači.

U glavama mnogih riječ "pandemija" usko je povezana s pandemijom gripe 1918. koja je ubila desetke milijuna ljudi, rekao je Fauci.

Ali po definiciji, pandemija ne zahtijeva takav razmjer razaranja. U stvarnosti, to je labavo definiran pojam.

"Ne možemo to reći dovoljno glasno, dovoljno jasno ili dovoljno često: sve zemlje još uvijek mogu promijeniti tijek ove pandemije", stoji u izjavi Tedrosa Adhanoma Ghebreysusa, glavnog direktora WHO-a.

Tedros je rekao da je WHO svjestan da ta riječ može "izazvati nerazuman strah ili neopravdano prihvaćanje da je borba gotova", ako se netočno koristi.

Pandemija: Kako se razlikuje od epidemije ili izbijanja

Evo što trebate znati o tome zašto je širenje novog koronavirusa proglašeno pandemijom:

Zašto je trebalo toliko vremena da se koronavirus nazove pandemijom?

WHO je naveo neaktivnost kao glavni razlog za tajming deklaracije.

Do srijede je bilo više od 118.000 slučajeva u 114 zemalja, rekao je Tedros. Umrlo je više od 4000 ljudi.

WHO očekuje da će brojke rasti, rekao je Tedros.

Organizacija je definirala pandemiju kao "svjetsko širenje nove bolesti". Ali ne postoji stroga definicija koliko bi bolest trebala biti ozbiljna, a ranije pandemije imale su različite stope smrtnosti.

Mišljenje: Ja sam epidemiolog. Evo što sam rekao svojim prijateljima o koronavirusu i COVID-19.

Bolest koja se širi svijetom možda i nije tako neobična kao što zvuči, rekao je William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti sa Sveučilišta Vanderbilt.

Contents